Ljusdals Shotokan Karateklubb JKA
Start LSKK
Aktuell information Gallerier Om karatestilen - Shotokan Om Ljusdals Shotokan Karateklubb

 

 

Om karatestilen - Shotokan

Karatestilen Shotokan grundades av Gichin Funakoshi (1868-1957). Gichin Funakoshi föddes i Shuri, Okinawa.
Shotokan Karate är världens största karatestil med flest utövare.

 

Sensei Gichin Funakoshi


Namnet Shotokan var ursprungligen namnet på den byggnad där högkvarteret för Funakoshis Karate-Do bedrevs. "Shoto" var en pseudonym för Funakoshi, "Kan" står för byggnad vilket innebär att Shotokan kan översättas med "Shoto´s byggnad" d.v.s. Funakoshis byggnad.

 

Masatoshi Nakayama som var elev till Funakoshi grundade Japan Karate Association (JKA) 1949 med Funakoshi som huvudinstruktör.

 

Gichin Funakoshi introducerade modern karate och fick den accepterad i Japan, Masatoshi Nakayama var den som såg till att karaten vidareutvecklades. Med sin erfarenhet från unga år av judo och kendo utvecklade Nakayama nya träningsmetoder och var även författare till mer än 20 böcker om Shotokan Karate-Do.

 

I Sverige är Ted Hedlund 7:e dan chefsinstruktör för JKA Sweden (Japan Karate Association, Sweden).

 

Sensei Ted Hedlund 7:e dan


JKA är en organisation för klubbar som tränar karatestilen Shotokan. JKA Sweden grundades 1972 (då under namnet Swedish Shotokan Association - SSA) av Ted Hedlund och Björn Grünstein och har idag 47 anslutna klubbar från norr till söder.

 

Björn Grünstein 6:e dan var huvudinstruktör för karateklubbarna norr om Stockholm och som instruktör vid våra träningsläger. Björn Grünstein var en av Sveriges bästa karateinstruktörer med en karatepedagogik som var rak, enkel och effektiv.
Sensei Björn Grünstein avled efter en kort tids sjukdom den 13 november 2013.

 

Sensei Björn Grünstein 6:e dan

 

JKA Shotokan karate kännetecknas av låga stadiga ställningar, raka tekniker och linjära rörelsemönster med ett dynamiskt utnyttjande av höften.

 

 

 

 

Copyright 2008 Ljusdals Shotokan Karateklubb